, , ,

Terugkerend organisatieprobleem? Verander je denken!

Denkplaats avatar

Kun jij ons helpen sterke leiders te worden?

Kan je onze mensen laten inzien dat het nieuwe beleid goed is voor iedereen?

Wil je ons helpen de medewerkers in onze organisatie effectiever te laten samenwerken?

Vragen die ik regelmatig krijg. En waar ik standaard ‘nee’ op zeg.

“Maar ik wil het je wel goedbedoeld moeilijk maken. En jou en jouw organisatie liefdevol ontregelen. Wat denk je daarvan?” , geef ik regelmatig antwoord. Als de manager, directeur, hr-adviseur aan de andere kant van de lijn vervolgens ‘Vertel!’ zegt, is de eerste interventie van mij als organisatiecoach geslaagd.

Ze zijn zo oncollegiaal!

Een zorginstelling in het zuiden van het land. De bestuurder vertelt mij dat de collega’s onderling zo weinig collegiaal zijn. Zeker bij afdeling Narcis is het ieder voor zich. Zelfs de zeer capabele manager daar, zo kwalificeert de bestuurder haar, krijgt het teamgedrag niet veranderd. Of ik daar dus wat aan kan doen. En het liefst snel, want de spanning in het team loopt hoog op.

Nu kan ik natuurlijk zeggen dat het heel rot is, oncollegiale collega’s. En dat als een zeer capabele leidinggevende de boel niet omgekeerd krijgt, de situatie inderdaad wel heel ernstig lijkt. En dat ik snap dat er snel wat aan moet gebeuren, want spanning is natuurlijk nooit goed.

Maar mijn ervaring is dat ik dan alleen het probleem groter maak, doordat ik al in mijn intake het beeld van deze bestuurder bevestig dat hij op zijn minst weinig ideale medewerkers heeft. En wat schiet hij daar mee op?

Is het waar?

In een kleine ruimte, waar de geur van de warme middagmaaltijd uit de aula doorsijpelt, zitten de bestuurder, manager en ik aan tafel. En ik vraag hen onderstaande vier vragen los te laten op hun klacht “De medewerkers van Narcis zijn oncollegiaal.”:

1. Is het waar?

2. Kun je 100% zeker weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Denkmeditatie, zo noemt Byron Katie, de grondlegster van deze vier vragen het proces dat ik hiermee in gang zet. Ik leid mijn gesprekspartners rustig en gestructureerd door de vragen heen. Confronteer hen met hun neiging mij te overtuigen in plaats van op onderzoek uit te willen gaan. Langzaam maar zeker komt er nuance in het verhaal en wordt er zelfs geconcludeerd dat zijzelf, bestuurder en manager, wellicht niet zo collegiaal zijn geweest door wel aan mij te vertellen wat ze van het team vinden, maar nooit het gesprek aan te zijn gegaan met de collega’s. Er ontstaat ruimte. En inzicht dat de geplande feedbacktraining niet de oplossing is voor wat zij dachten dat het probleem was. Directeur en manager hebben (ook) aan hun eigen collegialiteit naar dit team te werken. Prachtig!

Dit was een cruciale stap in het probleem anders zien waardoor nieuwe interventies mogelijk werden. In dit geval maakte de feedbacktraining plaats voor een kwetsbaar gesprek tussen manager en team (en later ook met het bestuurder en het gehele directieteam) over hoe oncollegialiteit zich als patroon in verschillende gedaanten in de organisatie voordoet. Hiermee stopte  het zoeken naar één zondebok, maar werd er kwetsbaar gekeken naar de vraag: Wat maakt het logisch dat dit hier gebeurt?

Anders kijken, anders doen

Een organisatieprobleem is niet, maar ontstaat door op een bepaalde manier tegen een situatie aan te kijken. Keer op keer ervaar ik dat anders kijken anders doen mogelijk maakt. Zeker bij terugkerende problemen, “We hebben hier al zoveel aan gedaan! Niets helpt!” , blijkt het ontzettend effectief om niet opnieuw te proberen ‘het probleem’ te fixen, maar na te denken over wat het probleem nu eigenlijk is.

Hoe kijk jij?

Wil jij jezelf ontwikkelen in het anders kijken, anders doen? Dan is de ISVW-opleiding Socrates in organisaties, voor dappere leiders misschien wat voor jou. Zie voor meer info: https://isvw.nl/activiteit/socrates-in-organisaties/ Hierin komt onder andere deze training in perspectivistische lenigheid (ja, in de opleiding meer uitleg hierover 😉) aan bod. In bredere zin maak je je de praktisch-filosofische houding eigen: je leert met een vragende, onderzoekende houding in de wereld, je leven, en je organisatie te staan. Je leert niet alleen hoe je zelf anders kunt kijken, weten en doen, maar ook hoe je anderen daarin mee kunt nemen door middel van typisch praktisch-filosofische interventies.

De opleiding start in oktober ’23, en wordt door Ingrid Geerts en mijzelf verzorgd.

Wil je een voorproefje? Meld je dan aan voor de crash course op 24 juni.
Dat kan via deze link: https://isvw.nl/activiteit/crash-course-socrates-in-organisaties/ Zie ik je daar?

Denkplaats avatar