denkruimte

Je hersens kraken… waarom zou je?

Geplaatst op 13 maart 2017 door Denkplaats

Onze eerste sessie Denkruimte op de locatie van collega praktisch filosoof, Filosofische Praktijk Berkelstraat te Rotterdam, gaat van start. Suzanne, mijn denkpartner, en ik zijn ruim op tijd aanwezig, zetten drinken, papieren en pennen klaar. Stoelen in de juiste positie. Verwarming niet te hoog en niet te laag. Onze deelnemers hebben we bij inschrijving uitgebreid gesproken om hen zo goed mogelijk te informeren over de avond. Vlak voor de start hebben we nog een enthousiaste herinneringsmail de deur uit gedaan, om mogelijk wegzakkend enthousiasme te ondervangen en de laatste organisatorische puntjes op de i te zetten. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om de avond op rolletjes te laten verlopen.

Als filosoof stel ik me uiteraard de vraag: “Wat is dat dan, een avond die op rolletjes verloopt?” Het eerste, ongecensureerde antwoord, is: “Nou, dat iedereen fluitend de avond door komt, extreem enthousiast is, zichzelf op exceptioneel nieuwe inzichten heeft getrakteerd en dit bovendien zonder enige inspanning voor elkaar heeft gekregen.”

Aan de hand van die definitie kun je stellen dat de avond niet op rolletjes is verlopen. Logisch. Het is een veel realistischer, echtere avond geworden. Een avond waarin de quote van een eerdere deelnemer aan Denkruimte ook nu weer bewaarheid wordt:

“Denkruimte is een echte hersenkraker. Een die me buiten mijn eigen gebaande denkpaden heeft geleid.”

En dat is hard werken. Aan het einde van de sessie ben je ook echt even klaar. Leeg en vol tegelijk. Hoe inspannend is het om bijna drie uur lang echt op denkonderzoek uit te gaan en je conclusies uit te stellen, maar je gedachten als haakjes te zien die je denkproces verder brengen!

De avond doet de deelnemers en mij opnieuw realiseren hoe vol wij mensen zitten van oordelen over wat je überhaupt wel en niet mag denken. Nog voordat je het daadwerkelijk onderzocht hebt! De zin: “Probeer je oordeel uit te stellen.” is meer dan eens gevallen deze sessie. Gun jezelf het onderzoek, wees nieuwsgierig naar je overtuigingen. Het is zelfonderzoek. Geen zelfcensuur. Dat mag op verjaardagsfeestjes of galadiners, als er al een plek is waar je jezelf gedachtencensuur op zou willen leggen.

Gedurende de avond lukt het daadwerkelijk onderzoeken steeds meer. Niet vanzelf, maar door de gestructureerde aanpak, en natuurlijk vooral doordat de deelnemers zich blijven inzetten. Zichzelf blijven vragen door te gaan en geen genoegen te nemen met halfbakken denkwerk. Ook al worden de hoofden rood en de aantekeningenboekjes vol.

Misschien is de bevestiging dat denkonderzoek echt inspanning vraagt nog wel het meest waardevolle inzicht van de avond. Dat de deelnemers ervaren dat onderzoekend denken niet vanzelf gaat. Dat ik me dat ook weer realiseer. Dat ik daarom ook hulp-in-het-denken-verlener ben. Omdat, zoals bij zoveel zaken, je hulp kunt gebruiken als je echt nieuwe paden wilt bewandelen.

We kunnen ons kunnen trainen in het aanscherpen van zelfstandig denken. We kunnen leren ruimte te scheppen voor gedachten zonder die automatisch te veroordelen aan de hand van ingesleten normen en waarden, waarvan je misschien niet eens meer weet of ze nog echt bij je passen. Als het gaat om ervaren wat echt onderzoekend denken is, is de avond op rolletjes verlopen.

En waarom zou je dat dan eigenlijk willen, dat denkonderzoek? Je oordeel uitstellen? En het jezelf onder begeleiding lastig maken? Een deelnemer verwoorde het als volgt:

Het is spannend en interessant om met je eigen denkvermogen tot een heel nieuw en ontwikkelingsgericht antwoord te komen op een vraag die je bezig houdt. Zeker voor de vraag waar maar geen antwoord op komt of waar een negatief antwoord op komt, is het waardevol om te leren via filosofisch denken verder te komen.

Verder komen, door het inzetten van je eigen denkkracht. Daar staan DENKPLAATS en haar partners voor. En daar word ik gelukkig van; van klanten die verder komen.

 

DENKRUIMTE is een filosofische denksessie ontwikkeld door DENKPLAATS in samenwerking met Suzanne Stuurman .

Voor meer informatie

kijk op  http://www.denkplaats.nl/denkruimte.php

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Denkplaats

Daagt uit

DENKPLAATS begeleidt jou in het denkonderzoek. Scherpt aan zonder oordeel. Het gedachtengoed is van de klant. DENKPLAATS neemt niet over, maar daagt uit.

Vraagt door

DENKPLAATS staat nieuwsgierig in het leven. Treedt jou met nieuwsgierigheid tegemoet. Wil weten wat je denkt. En wil naar de kern van de zaak. En vraagt dus altijd door.

Is helder

DENKPLAATS is helder. In communicatie, in prijs, in vormgeving en in afspraken. Omdat denkwerk lastig genoeg kan zijn, moeten de randvoorwaarden glashelder zijn.

Brengt humor in

DENKPLAATS houdt van scherpe humor en lacht veel. Humor schept ruimte, maakt speelsheid in het soms zware denkproces mogelijk.

Biedt garantie

Aan het einde van het traject met DENKPLAATS heb je minstens één vraag gesteld die je (jezelf) nooit eerder gesteld hebt.

Meer informatie ontvangen?

Inzicht krijgen in hoe jij in je organisatie of privésituatie tot heldere inzichten en bezielde besluiten komt?
Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks cases, achtergronden en inspiratie.Wil je liever op een andere manier contact houden?
Dan kun je je op ieder moment weer uitschrijven.

DENKPLAATS Adrianalaan 101b 3053 MA Rotterdam T (06) 13 12 89 71 ariane@denkplaats.nl Kvk 68110634