community

Wat maakt een goede community?

Geplaatst op 27 maart 2017 door Denkplaats

Ieder bedrijf is een community. Ieder gezin. Iedere tennisvereniging. Iedere wijk. Toch? Wat maakt een community een community? En wat maakt die goed?

Een organisatie in Rotterdam wilde graag weten ‘wat een goede community maakt’. Tenslotte zijn zij zelf een community, is hun uitgangspunt, en ze willen een goede zijn.

Het is geen gemakkelijke vraag om met elkaar te onderzoeken: je bent wat je onderzoekt en je wilt het bovendien open en fris bekijken. Toch is het hen gelukt na twee onderzoeksgesprekken een mooi boeket aan inzichten te oogsten die de basis kunnen zijn voor een volgende stap in de ontwikkeling van hun community.

Op het moment dat ik zo’n onderzoeksgesprek begeleid, ben ik dienstbaar aan de opdrachtgever. Aan hun onderzoek. Aan hun casus. Dan is de vraag van hen en ben ik er ‘slechts’ voor het proces.

Maar vaak ook werkt de vraag door en blijkt die op een later moment actueel te worden in mijn eigen leven. Zo ook in dit geval. Twee dagen later.

Ik zit op de verjaardag van een van mijn beste vriendinnen. In de tuin. Heerlijk zonnetje. Mooie mensen. Interessante verhalen. Maar mijn hoofd is er niet bij. Opvoedkundige zaken troebleren mijn geest. Ben zelfs wat verdrietig. Heb de essenties ervan doorgesproken met mijn vriendin op de tuinbank. Maar de wijn en het gezelschap verzachten niet zoals verwacht.

Wat nu? Het liefste ga ik naar huis, maar kan dat wel? Dit is toch ook een community, schiet door mijn hoofd… Eentje die ik een warm hart toedraag en waar ik me wezenlijk onderdeel van voel! Dus natuurlijk kan vertrekken niet! Ik hoor hierbij. Ik draag bij (als ik nog net even meer mijn best doe) aan de feestvreugde. En maak een onbedoeld statement als ik eerder vertrek. Vertrekken is ontwrichten van het geheel op dit moment. En ontwrichten willen we niet.

De keuze lijkt geen keuze, het lijkt een gegeven: blijf zitten waar je zit en lach.

Het onderzoeksgesprek van een paar dagen eerder kwam terug op mijn netvlies. “Wat maakt een goede community?”

Ik denk aan de gevonden inzichten van de deelnemers aan het gesprek afgelopen week. Ik denk aan wat een community voor mij is. Wat die nu voor mij zou moeten zijn, hier in mijn community van goede vrienden.

Ik kom tot de realisatie dat voor mij een community een plek is waar ik mezelf kan zijn. Als vriend, of als professional, of als buurvrouw. In de rol die bij die specifieke community past, zonder toneel te spelen.

Dit is mijn community van vrienden. Van dierbaren. Een plek waar het niet altijd leuk is. Of altijd mooi. Of altijd gezellig. Of altijd bruisend en vierend en lachend. Maar eerlijk en echt. Soms gaver dan in je wildste dromen. Soms even teveel. Zoals het leven zelf. En dat is deze community bij uitstek; het leven zelf.

Dus ga ik naar huis. Vroeg onder de wol. Even overgevend aan de wat zwaardere kant van mij. Die verlangt naar wat rust.

Pleit ik ervoor vroeg naar huis te gaan als je je rot voelt? Natuurlijk niet. De volgende keer is er een andere oplossing; leidt een spel of een gesprek of een extra wijntje tot een andere uitkomst.

Maar het gaat niet om specifieke de oplossingen. Of om de incidentele keuzes. Het gaat om de verantwoording van je keuzes. Dat je weet wat je doet en waarom. Dat je daarvoor kunt staan, omdat het recht doet aan jezelf en aan het geheel.

Wetende dat ik recht doe aan mezelf en aan de anderen in deze community, wens ik mijn vriendin een mooie avond en zoek ik de benodigde rust.

Dankbaar, voor deze prachtige community.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Denkplaats

Daagt uit

DENKPLAATS begeleidt jou in het denkonderzoek. Scherpt aan zonder oordeel. Het gedachtengoed is van de klant. DENKPLAATS neemt niet over, maar daagt uit.

Vraagt door

DENKPLAATS staat nieuwsgierig in het leven. Treedt jou met nieuwsgierigheid tegemoet. Wil weten wat je denkt. En wil naar de kern van de zaak. En vraagt dus altijd door.

Is helder

DENKPLAATS is helder. In communicatie, in prijs, in vormgeving en in afspraken. Omdat denkwerk lastig genoeg kan zijn, moeten de randvoorwaarden glashelder zijn.

Brengt humor in

DENKPLAATS houdt van scherpe humor en lacht veel. Humor schept ruimte, maakt speelsheid in het soms zware denkproces mogelijk.

Biedt garantie

Aan het einde van het traject met DENKPLAATS heb je minstens één vraag gesteld die je (jezelf) nooit eerder gesteld hebt.

Meer informatie ontvangen?

Inzicht krijgen in hoe jij in je organisatie of privésituatie tot heldere inzichten en bezielde besluiten komt?
Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks cases, achtergronden en inspiratie.Wil je liever op een andere manier contact houden?
Dan kun je je op ieder moment weer uitschrijven.

DENKPLAATS Adrianalaan 101b 3053 MA Rotterdam T (06) 13 12 89 71 ariane@denkplaats.nl Kvk 68110634