Denkplaats visitekaartje

En daarom bestaat DENKPLAATS

Geplaatst op 4 maart 2017 door Denkplaats

Ik ben in gesprek met mijn eigen criticaster, die het onderwerp van mijn eerste LinkedIn artikel ‘zelf denken’ duidelijk geen goed idee vindt. Hij is zo overduidelijk aanwezig, dat ik hem beloof ook wat zinnen te geven. Zo, hij mag eerst:

“Ja, iedereen denkt toch zelf? Waarom moet je daar nou je in LinkedIn een artikel over schrijven? Saai! Denken doen we de hele dag. Zelf! Heb je geen interessanter onderwerp voor je mede-professionals?”

Nee, beste criticaster. Dit is waar het om draait! Echt! Laat me je meenemen door eerst heel duidelijk maken wat zelf denken in ieder geval niet is. Dan krijg je vast een idee:

  • Veel kranten lezen en de tekst onthouden
  • Iemand anders napraten die wel heeft nagedacht
  • Zoveel mogelijk moeilijke woorden in één zin stoppen
  • De ander uitschakelen in een debat
  • Zo hard mogelijk roepen dat je het ergens niet mee eens bent
  • Nog harder roepen waar je het wel mee eens bent
  • Gedachten die je ooit zelf bedacht hebt eindeloos herhalen en dat voor denken aanzien

“Als jij dat zegt… ik wacht af.”

Zelf denken is allereerst het creëren van een TAZ: een Tijdelijk Autonome Zone. Zonder TAZ kan je eigen denkwerk niet beginnen. Je TAZ is de ruimte waarin alles onderzocht mag worden. Alles daarbinnen is geoorloofd. TAZ, het ultieme cadeau aan jezelf. De plek zonder oordeel, je eigen plek om op daadwerkelijk onderzoek uit te gaan. De plek waar je het niet weet. Want als je het al weet, hoef je niet meer na te denken, toch?

“TAZ. Klinkt eerder kunstzinnig dan toepasbaar. Maar goed, ik houd nog even vol.”

Zelf denken betekent ook dat je niet vasthoudt aan het antwoord waarvan je geleerd hebt dat het in theorie goed is. Omdat dat antwoord namelijk in onze boeken staat. Omdat dat door de wijze dames en heren wordt gezegd. Want dan is jouw denken geen zelfstandig denken meer, maar een kopie. Een kopie van andermans denkwerk.

“Kopieën kunnen anders bijzonder handig zijn.”

Zeker. Als het om bewezen denkbeslissingen gaat, heb je veel aan voorbeelden die je kunt kopiëren! Zoals hoe lang je lasagne in de oven moet bij 180⁰ C of hoeveel je terugkrijgt van de belastingdienst als ze geen fouten maken.

Maar toen ik voor de belangrijke keuze stond om serieus werk te gaan maken van mijn eigen toekomst, gebaseerd op mijn eigen overtuigingen, merkte ik dat ik die overtuigingen eerst zelf moest schetsen. Dat er geen kopieën voorhanden waren. En dat dat nog verdomd lastig was ook!

Ik ben met een filosoof gaan praten, en hij ‘dwong’ mij mijn Tijdelijk Autonome Zone in te richten. In te richten met mijn denken. Niet omdat alles aan mijn denken klopte. Helemaal niet! Maar omdat ik het daar nu eenmaal mee moest doen. Met mijn denken.

Ik heb mijn eigen wetten en regels opnieuw onderzocht. Mijn overtuigingen. Ben aangepakt op denkfouten en illusies. Omdat hij erin geloofde dat ik mijn eigen wijsheid en bijbehorende toekomst alleen kon vinden door zelf na te denken, te voelen, te handelen. Door mijn impliciete levensfilosofie te expliciteren, waar nodig bij te stellen en te kunnen verdedigen.

“Zo zo. Grote woorden. En toen?”

 

Het ontwikkelen van mijn eigen denkkracht heeft me sterker gemaakt dan welk goed advies ook. Dat gun ik anderen ook.
Daardoor wist ik wat me te doen stond. Mijn eigen bureau beginnen. En daarom bestaat DENKPLAATS.

 

“Dus door die filosoof ben jij nu ook filosoof?”

Ik heb veel aan hem te danken, ja. Hij heet trouwens Harm, Harm van der Gaag. En ik ben een praktisch filosoof. Geen theoretisch filosoof. Maar dat is voor een andere keer. DENKPLAATS bestaat inderdaad doordat ik met hem en met anderen talloze onderzoeksgesprekken heb gevoerd over waar ik voor sta en waar ik naar wil handelen. Filosofische onderzoeksgesprekken, dus.

“De beste gesprekken ooit zeker?”

Sorry, ja. Echt waar. Het is ongelooflijk verfrissend om in gesprek echt te mogen denken, te mogen zoeken, heel nauwkeurig te zijn en achter de kern en de juiste vragen te komen. Zo verfrissend dat ik  die gesprekken ook met anderen ben gaan voeren. Met particulieren en ook met professionals in organisaties. Het blijkt heel goed te werken. Ik heb mijn plek gevonden. Als praktisch filosoof.

“ Maar goed, wat is zelf denken nu? Concreet graag.”

Zelf denken is nieuw denken. Jezelf het vuur aan de schenen leggen. En laten leggen. Durven zoeken. Het oordeel uitstellen, het niet-weten serieus nemen, geen genoegen nemen met halfbakken antwoorden of sociaal-wenselijke antwoorden, daadwerkelijk nieuwsgierig zijn naar het juiste idee.

“En waarom moest dit artikel daar nou over gaan?”

Ik weet zeker dat ieder mens daar sterker en steeds meer zichzelf van wordt. Van echt denken. En dat hebben we nodig in deze wereld. Mensen die zichzelf zijn en weten waarom ze zichzelf zijn. Zodat je weet wat je te doen staat. En ook weet welke plek je naast de ander hebt. Als particulier en als professional.

Ik ben gaan geloven in de kracht van ieders eigen wijsheid, kennis die niet uit boeken en van autoriteiten afkomstig is. Maar die je zelf hebt en kunt vinden. En aan kunt scherpen, oneindig aan kunt scherpen met hulp van anderen waar nodig en gewenst.

“En nu moet ik overtuigd zijn? Dat zelf denken belangrijk is? En dat jouw definitie daarvan klopt?”

Nee, nu moet je niks. Hoogstens denken. Zelf denken over wat ik gezegd heb. En als je wilt, ben je welkom om zelf te ervaren hoe een filosoof met een denkplaats werkt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Denkplaats

Daagt uit

DENKPLAATS begeleidt jou in het denkonderzoek. Scherpt aan zonder oordeel. Het gedachtengoed is van de klant. DENKPLAATS neemt niet over, maar daagt uit.

Vraagt door

DENKPLAATS staat nieuwsgierig in het leven. Treedt jou met nieuwsgierigheid tegemoet. Wil weten wat je denkt. En wil naar de kern van de zaak. En vraagt dus altijd door.

Is helder

DENKPLAATS is helder. In communicatie, in prijs, in vormgeving en in afspraken. Omdat denkwerk lastig genoeg kan zijn, moeten de randvoorwaarden glashelder zijn.

Brengt humor in

DENKPLAATS houdt van scherpe humor en lacht veel. Humor schept ruimte, maakt speelsheid in het soms zware denkproces mogelijk.

Biedt garantie

Aan het einde van het traject met DENKPLAATS heb je minstens één vraag gesteld die je (jezelf) nooit eerder gesteld hebt.

Meer informatie ontvangen?

Inzicht krijgen in hoe jij in je organisatie of privésituatie tot heldere inzichten en bezielde besluiten komt?
Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang maandelijks cases, achtergronden en inspiratie.Wil je liever op een andere manier contact houden?
Dan kun je je op ieder moment weer uitschrijven.

DENKPLAATS Adrianalaan 101b 3053 MA Rotterdam T (06) 13 12 89 71 ariane@denkplaats.nl Kvk 68110634